murugan

ഷഡാനനം

Murugan


Ganesha's bror

Murugan er krigsguden, måske bedre genkendt fra sanskrit-bønner i templer og ashrammer som Subramanya og Kartikeya.


Murugan er bror til Ganesha, den elskede elefantgud. De er de to eneste børn af Shiva og Parvati.


Vedaerne er fyldt med eventyr, alle med symboik og budskaber som gør at det bliver vedkommende og interessant for os alle.


Ganesha's bror har mange navne og blir osse kaldt Skanda eller Shadananam, der betyder ham med de 6 hoveder, som symboliserer menneskets 6 dæmoner - læs mere om det herShadananams 6 hoveder repræsenterer de 5 sanser samt sindet, som man ser som kongen af sanser.


den overførte betydning er, hvis mennesket ønsker at lede sit liv godt gennem livets kamp, så må man være herre over de 6 dæmoner


- kama/begær (sanselig nydelse/sex, nok bedst kendt fra kama sutra)

- krodha/vrede

- lobha/grådighed

- moha/ignorance/uvidenhed

- matsarya/jalousi/misundelse

- mada/stolthed (det engelske mad/madness oprindelse, som de gamle grækere kaldte hybris)


Marīci er en inkarnation i sindet. Marīci har seks sønner: Kāma, Krodha, Lobha, Moha, Mada og Mātsarya og først når alle seks sønner er døde, kan man slippe angsten - 'man er befriet for den materielle forurening og kan genfinde sin sande guddommelige natur.Adi Shankaracharya siger om symbolikken bag sådanne ritualer:


"ritualer er som tæpper, der afdækker sandheden og virker som net til at fange vores intellekt, der ellers tvinger os til at definere vores bevidsthed, som nogle overfladiske værdier i en manifesteret fysisk dimension."


r.

ॐ  der var engang ॐ

flere af guderne har mange navne og hedder noget forskelligt afhængig af hvor vi er og hvilken symbolsk betydning, der bliver fremhævet.


Parvati og Shiva's anden søn Murugan er den samme som Kartikeya og Subramanya, der er mere almindelige at støde på i sanskritbønnerne ved chanting i indiske ashrams.


han er legemliggørelsen af perfektion for det meste afbildet total gylden, hvorfor hans devotees bærer hans yndlingsfarve orange og gul/gyldne nuancer.


Parvati gav ham det gyldne spyd kaldet vel for at ødelægge dæmonerne, der repræsenterer de negative tendenser i mennesket.


han står for kampen med lyset mod mørket og ses som den modigste leder i Guds hær.


mens hans ene hånd bærer spydet, velsigner den anden hånd hans devotees - selv hans hænder viser modsætningerne med kampen mellem det gode og det onde...


alle guder er knyttet til en vahana - for det meste et særligt dyr, som oversættes til engelsk som deres vehicle/køretøj.Murugan's er påfuglen, som står for at overvinde seksuelt begær og ødelægge dårlige vaner - dette er vigtigt at se i forbindelse med hans symbolske betydning, som står for en måde at opnå perfektion i livet.


Thaipusam er en fejring af dengang Parvati forærede Murugan spydet, vel - derfor er det mantraet : vel, vel, shakti, vel, som devotees chanter til ære for Shakti, der er et andet navn for Parvati og repræsenterer det feminine og legemliggørelsen, mens hendes mand, Shiva er det maskuline og ånden.


hvis du har mod på det, så se Henriks billeder fra thaipusam på yogaferien i Sydindien 2013 HER


der er mange veje, men målet er det samme...


ritualer

Thaipusam er et fuldmåne ritual i januar (thai er tamilsk for januar og pusam betyder stjerne)


i begyndelsen var det et uskyldigt offer, som Murugan-devotees gjorde ved at pierce tungen for at ku være stille til meditation, kaldet maunam vratam.i dag er det blevet en større ny trend for en bredere gruppe af folk at deltage i processioner, som har udviklet sig til, at man piercer alle mulige dele af kroppen og hænger ting på som lodder og hvor man trækker tunge vogne med kroge, der er fastspændt rundt omkring i kroppen.


intet sted i de hellige skrifter nævnes noget om piercing! Murugan modtager spyddet kaldet Vel af sin mor, Parvati for at besejre dæmonerne og ikke pierce kroppen.


de fleste mennesker udfører sådanne ritualer for at få opfyldt forskellige ønsker, hvilket de tror Murugan gør, hvis han er tilfreds med deres offer.


de har forberedt sig med meditation, stilhed og faste i op til 48 dage inden og mange virker som om de er i trance under ceremonierne, hvor der bliver trommet og danset...


i disse optog forsøger fakirer med piercing ritualer at fokusere på mind over matter med symbolikken af kroppen og smerterne som gennem illusionens slør, Maya, synes virkelige.


lidelsen kan løfte sløret til at opleve, at vi ikke er smerterne og at vi er mere end kroppen og i stand til at opleve samadhi = forening med det guddommelige (yogaens 8. trin)


her et billede fra dagens festival, hvor murugan-devotees laver en manddomsprøve med at stikke spyd igennem kinder og indimellem tunge, både for at sætte sig udover smerten men oprindeligt osse for at holde mauna


umiddelbart ser det ud som om, at manden på billedet har fire arme, men hvis du kigger godt efter, så vil du se, at hænderne der er flettet om maven tilhører en anden mand, som går bag ham og holder ham efter piercingen og støtter ham gennem den 4 timer lange procession...