brændenælde


BRÆNDENÆLDE

Urtica dioica


brændenælde

Urtica dioica

Brændenælde vokser overalt og er af vores fineste lægeplanter. Den er så stærk som medicin, at selv vikingerne dyrkede den i deres køkkenhaver og brugte desuden de stærke plantestængler til fremstilling af tekstiler og tøj.



Den kan indsamles fra det tidlige forår til frosten sætter ind. Brug handsker eller plastikposer, når du indsamler de små topskud.


Grunden til at brændenælden brænder, er netop nogle af de virksomme stoffer og der måles helt op til 15 % æterisk olie.


Det er også én af vore bedste blodrensende og bloddannende lægeplanter og bruges ved blodmangel pga. sit høje jernindhold.


Brændenælde indeholder en bred vifte af vitaminer og mineraler, især C-vitamin, A-vitamin, jern, calcium (kalk), fosfor og kalium. Desuden indeholder brændenælder en række aktive indholdsstoffer, herunder store mængder flavonoider. Flavonoider hæmmer betændelsestilstande i kroppen, har en anti-inflammatorisk effekt, og derfor anbefales brændenælde bl.a. til mennesker med gigtlidelser. Derfor er planten også interessant i forhold til mennesker med sclerose.


Der er flere stoffer, som kan fremme inflammation (betændelsestilstande) i kroppen, hvoraf jern menes at være én af dem. I tør vægt indeholder brændenælde 10 mg jern pr. 100 g, og som frisk indeholder 100 g brændenælde 2,2 mg jern. For at sætte disse tal lidt i perspektiv anbefaler Sundhedsstyrelsen, at kvinder dagligt indtager 15 mg jern fra kosten indtil menopause, og 9 mg om dagen efter menopause. Da brændenælder jo samtidig indeholder de betændelseshæmmende flavonoider i store mængder, skal du ikke bekymre dig omkring jernindholdet i brændenælderne.


Den bedste udnyttelse af indholdsstofferne opnås, når brændenælderne er helt friske. Og de bedste skud springfyldt med saft og kraft fås om foråret, inden den går i blomst. Undgå at plukke brændenælder, der vokser tæt på en trafikeret vej. De kan ophobe tungmetaller fra bilernes udstødning, og så er de ikke længere sunde at indtage.


Hvis du tørrer brændenælderne, vil de miste en del af deres aktive indholdsstoffer. Alternativt kan du fryse brændenælderne ned til senere brug. Dermed ikke sagt, at det ikke er en god idé at drikke tørret brændenælde-te eller anvende tørret brændenælde i urtesalt, men hold også fast i at anvende brændenælderne friske som et alternativ til kogt spinat. Eller friske i salat, pesto, smoothies m.m.


Ifølge Lægemiddelstyrelsen skulle der ikke være risiko for interaktion (sammenspil) ved brug af brændenælde og medicin samtidig. Brændenælde må dog ikke anvendes som vanddrivende middel ved væskeophobning som følge af nedsat hjerte- eller nyrefunktion.


Udtræk af urten er stærkt vanddrivende og påvirker urinveje, åndedrætsorganer, fordøjelse, milt, hud, bugspytkirtel og kan sænke blodsukkeret, er slimløsende og virker udrensende på tarme og lever, hvilket man mærker indenfor 12 timer efter man har drukket en enkelt kop.


Først og fremmest virker den på reguleringen af blodsukkeret. Den er vanddrivende og god imod gigt, derudover virker den udrensende på nyrerne.


Er du en af dem, der lider af allergi, kan det anbefales at drikke nogle kopper brændenældete hver dag - begynd gerne et stykke tid før pollensæsonen sætter ind.


Lider du af akne, kan du enten drikke et opkog med brændenælde eller duppe opkoget på huden.


Opskrifter:

Udvendig virker en håndfuld brændenælde i badevandet opfriskende og fremmer blodcirkulationen.


Brændenælde er godt for håret, både indvendig og udvendig!

En fin hårkur laves på følgende måde: fem håndfulde friske eller tørrede brændenælder trækker natten over i 4½ liter vand. Varmes næste dag op til kogepunktet, sluk for varmen og lad brændenælderne trække i yderligere 10 minutter, inden de sies fra. Udtrækket gnides grundigt ind i hårbunden og skal have lov til at virke nogle minutter. Skyl derefter med lunkent vand.