rasul

tilbage til naturen

rasul

Rasul er ler, som er udvundet fra Atlas bjergene i Marokko.

Rhassoul på arabisk betyder direkte oversat at vaske sig. Det er ikke en ny teknik eller en ny type ler, da udgravninger har dokumenteret, at rasul har været udvundet fra bjergene og anvendt til hud og hårpleje siden det ottende århundrede. Der er altså tale om en type ler, som har en lang historie, hvilket skyldes de gode rensende og plejende egenskaber.


Rhassoul ler har en særlig sammensætning af mineraler, hvilket er årsagen til, at leret er effektivt til at rense både hud og hår som en slags naturlig sæbe lavet af ler under helt specielle forhold i Marokkos undergrund.


Rasul leret består af følgende mineraler (%-satserne kan variere):

•Siliciumoxid- 58%

•Magnesium- 25,2%

•Fugt/vand 8%

•Calcium- 2,34%

•Natrium- 2,3%

•Jern- 0,64%


Rasul findes i to versioner, enten som flager eller pulver.

Rasul pulver er hvidt ler fra Atlas bjergene i Marokko, som er blevet knust og pulveriseret og derved lavet til støv.


Pulveret er meget fint støv, hvorfor det er meget hurtigt og let at anvende, og det har de samme sæbeagtige egenskaber, som flagerne har.

Det kræver faktisk kun pulver og vand, samt en skål og en genstand at røre massen sammen med.


Det er meget vigtigt at gøre opmærksom på, at rasul pulveret IKKE må komme i forbindelse med metal og metalgentande. Dvs ingen metalskåle, skeer eller lignende. Kommer pulveret i forbindelse med metal, vil der ske en kemisk effekt, hvor mange af de gode egenskaber i rasul bliver neutraliseret. Årsagen til dette skal findes i det høje indhold af mineraler, der går i forbindelse med metallerne.


HVORDAN:

Tag 2-3 dele rasul og bland det op med 1-2 dele varmt vand. Lad pulveret absorbere vandet i et par minutter, hvorefter du rører rundt i massen. Tilsæt løbende lidt vand, og rør massen op, indtil massen bliver flydende med en konsistens a la ketchup. Så er det klar til brug.
Vandet er selvfølgelig vigtigt - optimalt er kogt, afkølet gerne grandervand fx med infusion af morgenfruer, som er én af de urter, jeg tit vælger på mine
yogini retreats, hvor rasul ansigtsmasker og naturlig hudpleje er på programmet - morgenfrue kender du måske bedre som calendula, ofte set i gode hudplejeprodukter netop pga. dens gode effekt på huden.Rasul som ansigtsmaske


Rhassoul er faktisk mest effektiv som ansigtsmaske, selvom de fleste forbinder det med hårkur, fordi det anvendes i den marokkanske hamam bad. Men rasul leret er mest effektivt på huden, hvor det både er plejende, rensende og blødgørende, og det efterlader huden flot, ren og meget blød.


Du kan lidt sammenligne rasul med grønt eller rødt ler, som vi i Skandinavien og Europa forbinder med ansigtsmasker med præcis de samme egenskaber. Rasul er i modsætning til de to andre lertyper mere mild, og den er derfor bedre til følsom hud. Det er mineralerne i leret, som tilfører huden en masse gode ting, som både booster og plejer huden, så den bliver strammet og frisket op og samtidig bliver mere sund og blød, der kan mærkes op til flere dage efter.


Lav en lerblanding klar, se opskriften længere oppe i indlægget. Smør leret ud i et tyndt lag i ansigtet eller på huden, hold dig fra områderne omkring øjnene. Lad masken sidde i 10-30 minutter, hvorefter du skylder den af med lunken vand.


Rasul som hårmaske

Det er til hårpleje, at de fleste kommer i forbindelse med rasul især i Marokko. Leret har en lang og flot tradition i Marokko, hvor leret har været anvendt primært til pleje af håret, blandt andet i forbindelse med de lokale bad traditioner, som jeg selv har oplevet i Meknes.

Rasul kan med fordel anvendes i håret og det giver en god og effektiv pleje pga det høje indhold af mineraler, herunder især metaller, som booster og plejer håret. Det kan sammenlignes lidt med en almindelig hårkur, som tilfører håret en masse gode ting, så det bliver frisket op.

Rasul anvendes på samme måde, som de andre lertyper, når det anvendes i håret. Og på samme måde som ansigtsmasken, se længere oppe...

Rasul er et 100% naturligt naturprodukt, og leret kan derfra anvendes af alle, samt af alle hudtyper og hårtyper.