kokos

KOKOS

Cocos nucifera

kokos

Cocos nucifera

er en kystelskende fjerpalme, hvis frugt kaldes kokosnødder. Den er den eneste art i slægten Cocos og nucifera betyder den bærer nødder. En abe hedder macacus på latin. Man mener, at navnet cocos stammer fra dette. De 3 spirehuller på den brune kerne kan nemlig få kernen til at minde om et abeansigt. Det skulle være portugiserne, der i 1500-tallet gav frugten navnet macacus, der så senere er blevet ændret lidt til cocos.


Det skal slås fast med det samme, at kokosnødden ikke er en nød, men derimod en stenfrugt. Den mørkebrune kugle med den hårde, lidt trævlede skal, som vi kender, er heller ikke frugten. Det er stenen i frugten, som er omgivet af et tykt lag, skrællen. Flere steder kaldes kokospalmen pga. dens utallige anvendelsesmuligheder for livets træ. Kokospalmens oprindelse er svær at fastsætte, da kokosnødden kan rejse 4500 km på havet og stadig være i stand til at spire og skabe en ny kokospalme.


Kokos kan som fx kokosmel anvendes i grønsagsretter, mysli og bagværk og man kan supplere de fleste chutneys og opskrifter med et drys kokos. Kokosmælk på dåse kan anvendes i mange forskellige retter og kan på linje med kokosmel bruges i bagværk og erstatte mælkeprodukter, som fx fløden i sovsen.


Indholdet af vitaminer og mineraler afhænger af, hvilket produkt, der er tale om. Generelt kan siges, at indholdet er større i en moden kokosnød end i kokosmel. Drikkekokosnød og moden kokosnød har et pænt indhold af B-, C- og E-vitamin. Der er et højt indhold af mineralerne jern, kalium og magnesium samt et pænt indhold af fosfor, kalcium og natrium. Fedtindholdet ligger på ca. 35 g pr. 100 g hos den umodne kokosnød og op til 65 g i den tørre, modne nød. Det består næsten udelukkende af mættede fedtsyrer, bl.a. laurinsyre og caprylsyre, som man også finder i modermælk og som gør, at kokosolie er en af de sundeste olier, du kan indtage.


Laurinsyre er kendt for sin antivirale, antibakterielle og svampedræbende virkning, den indeholder ingen transfedtsyrer, som selv den gode olivenolie ikke kan sige sig god for. Men du kan også bruge olien på huden til bl.a. at forebygge rynker.


Det er en meget udbredt misforståelse, at kokosolie er dårligt for helbredet fordi det indeholder mættet fedt. Fedtstoffer kan klassificeres på en anden måde end vha. mætningsgraden, nemlig som kort- mellemlang- eller langkædede fedtsyrer alt afhængig af hvor mange kulstofmolekyler, de indeholder. Tæt på to tredjedele af det mættede fedt i kokosolie består af mellemlange fedtsyrer er nemt fordøjelige og forbedrer immunforsvaret. Ydermere lagres de aldrig som fedt, men bruges af kroppen til energi. Det mættede fedt i kokosolie er altså langt fra farligt, tværtimod er det rigtig godt for helbredet og til at tabe fedt.


Men hvordan kan en sund olie have fået så dårligt et omdømme? Svaret er så simpelt som penge og politik! For omkring 50 år siden startede en magtfuld kampagne mod mættet fedt ansporet af fejlagtige studier, hvoraf flere havde anvendt hydrogenerede (hærdede) kokosolier. Hydrogenerede olier er olier, der har fået ændret deres oprindelige kemiske komposition og kan forårsage forhøjet kolesterol, hjertekarsygdomme og andre helbredsproblemer.


Kokosolie anvendes i mange produkter. Det smelter allerede ved 25 °C. Hvis det hærdes, smelter det først ved højere temperaturer. Dette produkt kaldes palmin.

Palmin er ikke som mange tror bare "Palme olie" (fra olie palmen), men palmin er delvis hærdet kokosfedt, så det har et højere smeltepunkt end jomfru kokosfedt. Palmin er en slags "kokos margarine" mindre sundt end jomfru kokos fedt, men bedre end almindelig margarine.


Olien indgår også som et af fedtstofferne i margarine og findes i mange af de madvarer, vi dagligt spiser. Men kokosolie bruges også til andet end madvarer. Den findes i større eller mindre mængder i faste og flydende sæber, glycerin, lak, tandpasta, stearin, maling osv. Faktisk så kan man findele den hvide kokos og bruge den som en udmærket shampoo på grund af olien. Det gør man i mange fattige lande og må absolut betegnes som en naturvenlig hårvask.


Næsten alle dele af træet og dets frugt "kokos nødden" bruges af mennesker. Vi kender kokos tæpper og dør-måtter, som laves af de stærke fibre, der omgiver selve kokos nødden.


Kokos fedt er flydende ved 25 gr, så kan man kalde det kokosolie, men det er det samme.


slankende

Først for nylig har moderne medicinske videnskab afsløret hemmelighederne for kokos' fantastiske helbredende kræfter. Ifølge Den Medicinske Seer modvirker kokosolie inflamation og bekæmper virus.


Kokosfedt er super sundt og kan nærmest betragtes som en gave til dit helbred. Kokosfedt er slankende, hvilket lyder ret paradoksalt, men det skyldes, at kokos øger fedt forbrændingen og giver stabilt blodsukker. Svingende og højt blodsukker er fedende.


Kokosolie er en kilde til hurtig energi uden blodsukkersvingninger, der tværtimod giver stabilt både blodsukker- og insulinniveau. Kokos forbedrer insulinproduktionen og udnyttelsen af blodsukker og modvirker derfor diabetes 2 samt fedme. Anvendes af kroppen til at producere energi frem for at blive lagret som kropsfedt som kulhydrater i kosten gør og forhindrer således fedme og problemer med vægten ved at øge stofskiftet.


Kokosolie nedbrydes nemt til ketonstoffer i leveren. Ketonstofferne sendes via blodet og giver vigtig næring til muskler og hjernen, der er glad for andet næring end blod glukose. Muskler og hjerne kan ernære sig af 75% af ketonstoffer fra fedtnedbrydning og behøver ikke masser af blodsukker for at fungere og kan meget bedre lide ketonstoffer.


kokos - den rene medicin

Kokosfedt er fantastisk næring til hjerne og dermed til alle hjerne degenerative sygdomme: alzheimers, parkinson, multipel sklerose og enhver hjerne forstyrrelse. Kokos fedt kan forbedre alzheimers væsentligt, fordi nervecellerne er blevet insulinresistente og kan ikke udnytte blodsukker og sulter. Kokos fedt giver et sundt hjerte, reducerere risikoen for hjerte-kar sygdom, understøtter vævsheling og reparation og er med til at formindske kræft knuder og helbrede kræft.


Kokosfedtet reducerer inflammation, samt støtter og hjælper immunsystemet. Det fungerer som en beskyttende antioxidant og nedbryder ikke kroppens antioxidantreserver som andre olier gør. Kokosfedt er med til at beskytte kroppen mod skadelige frie radikaler, der fremmer tidlig ældning og degenerative sygdomme.


Kokos dræber bakterier, der forårsager sår, halsinfektioner, urinvejsinfektioner, tandkødssygdomme og caries, lungebetændelse og andre sygdomme. Kokos hjælper med at forhindre paradentose og huller i tænderne, forbedrer calcium- og magnesiumoptagelsen og støtter dannelsen af stærke knogler og tænder og kan derfor anvendes til olietygning - solsikkeolie er dog stadig at foretrække til dette formål!


universalmiddel

Kokos dræber vira, der forårsager influenza, herpes, mæslinger, hepatitis C, SARS, AIDS og andre sygdomme.

Dræber svampe og candida gær, ringorm, fodsvamp, trøske, udslæt, og andre infektioner.

Fordriver eller dræber bændelorm, Giardia og andre parasitter.

Hvis brugt lokalt i håret eller pelsen: dræber lus og lopper.


kokos er noget ganske særligt!!


Kokos kurerer 98% af tarmkræften på 2 døgn er det sidste, jeg har læst om kokos. Men listen er lang...

Kokosfedt forbedrer fordøjelsen og optagelsen af andre næringsstoffer, herunder vitaminer, mineraler og aminosyrer.

Mindsker stress på bugspytkirtlen og enzymsystemer i kroppen.

Reducerer symptomer forbundet med pankreatitis, betændelse i bugspytkirtlen.

Reducerer problemer forbundet med malabsorptionssyndrom og cystisk fibrose.

Hjælper med at beskytte mod knogleskørhed og lindrer problemer forbundet med galdeblæren, symptomer forbundet med Crohns sygdom, ulcerativ colitis, og mavesår.

Forbedrer fordøjelsen og tarmfunktionen.

Lindrer smerter og irritation forårsaget af hæmorider.

Hjælper med at beskytte kroppen mod bryst-, tyktarms-, og andre kræftformer.

Lindrer symptomer forbundet med benign prostatahyperplasi (forstørret prostata) og hjælper med at beskytte mod nyre- og blæreinfektioner.

Opløser nyresten og reducerer epileptiske anfald, hjælper med at forhindre leversygdom, modvirker og er med til at helbrede fedtlever...og jeg kunne blive ved...