koriander

KORIANDER

Coriandrum sativum

koriander

Coriandrum sativum

Jeg forbinder koriander med thai mad mere end noget, og skulle vænne mig til det i starten, hvor det smagte som sæbe i min mund.


I dag med sammenlagt 3 og nok nærmere 4 år i landet, hvor jeg er kommet her næsten hvert eneste år gennem de sidste +30 år, har jeg ikke blot vænnet mig til smagen - jeg synes endda rigtig godt om den. Og selvfølgelig endnu mere, når jeg bliver mindet om, hvor sund krydderurten er:


Som så mange krydderier indeholder koriander antioxidanter, og en undersøgelse viste at det gælder både for blade og frø, men bladene blev fundet at have en stærkere virkning.


Kemiske aktive stoffer fra korianderblade har vist sig at virke stærkt antibakterielt selv overfor salmonella.


Koriander har været anvendt som folkemedicin til lindring af angst og søvnløshed i Iran. Forsøg på mus støtter dets anvendelse som beroligende middel.


Korianderfrø anvendes i traditionel indisk medicin som vandrivende ved at koge lige store mængder af korianderfrø og spidskommen, køle væsken ned og indtage den flydende som te. I holistisk og traditionel medicin er det brugt til at styrke fordøjelsen.


Koriander er dokumenteret som en traditionel behandling af diabetes. En undersøgelse på mus beviste, at korianderudtræk havde både insulinfrigivende og insulinlignende aktivitet.


Korianderfrø blev fundet i en undersøgelse på rotter at have en væsentlig virkning i nedsættelse af kolesterol og triglyceridniveauet. Denne effekt synes at være forårsaget af stigende syntese af galde i leveren og øget nedbrydning af kolesterol i andre forbindelser.


Korianderjuice blandet med gurkemejepulver bruges som behandling for akne.


Men vær opmærksom på, at koriander kan producere en allergisk reaktion hos nogle mennesker.


Koriander vokser vildt over et stort område i Mellemøsten og Sydeuropa.


Frisk koriander fjerner tungmetaller som kviksølv og bly, der i følge Den Medicinske Seer er nogle af Epstein-Barr-virus's foretrukne 'fødevarer'. Her anbefales at spise 1,2 deciliter om dagen af urten, som den er, drysset på salaten eller i en smoothie. Forfatteren Anthony William skriver, at frisk koriander trænger langt ind i steder af kroppen, som ellers er utilgængelige, og trækker tungmetaller fra sidste år ud. For at lave en særlig afgiftning af tungmetaller anbefaler han, at man dagligt blender 2,4 deciliter i en smoothie eller et glas juice, eller kommer det i salaten eller guacamolen.


Femten udtørrede korianderfrø blev fundet i Israel, som kan være det ældste arkæologiske fund af koriander. Omkring en halv liter korianderfrø blev fundet i Tutankhamons grav, hvilket kan fortolkes, som koriander blev dyrket af de gamle ægyptere. Biblen nævner koriander i 1. Mosebog 16:31: "Og Israels hus begyndte at kalde sit navn Manna: Og det var rundt som korianderfrø og dens smag var som af flade kager fremstillet med honning."


Koriander synes at have været dyrket i Grækenland siden det andet årtusinde f.Kr. Et gammelt fund fra Pylos refererer til de arter af koriander, som dyrkes til fremstilling af parfume, og det viser sig, at det også dengang blev brugt som to former for krydderi i form af dens frø og som en krydderurt for smagen af bladene.


Koriander blev bragt til de britiske kolonier i Nordamerika i 1670 og var et af de første krydderier, der blev dyrket i begyndelsen af immigranter.