hasselnødHASSELNØD

Corylus avellana


hasselnød

Corylus avellana

betyder: ”lille hjelm fra Avella”. Den lille hjelm hentyder til hasselnøddeskallens runde form, der ligner en lille, brun hjelm. Der er en kæmpe produktion af hasselnødder i Avella i Italien, hvor det forholdsvis lille område står for 1/3 af hele landets samlede produktion.


Hasselnødder er råhvide, runde nødder med en brun hinde, omgivet af en hård nøddeskal. På busken er den hårde nøddeskal omgivet af lysegrønne haser, der sidder to-tre i en klase. Inde i skallen findes selve nødden.


Friske hasselnødder lige fra træet er næsten hvide og smager meget mildt og saftigt. De nødder, man kender fra handelen, er tørrede.


Tørrede hasselnødder bør fryses og kan frosne holde sig ca. et år. Det største problem med hasselnødder i handelen er, at de ofte er for gamle og harske eller mugne. Ved køb bør man derfor checke produktionsdatoen. Tørrede nødder importeres oftest fra Tyrkiet.


Hasselnødder er meget energirige og fedtholdige, over halvdelen af nødden udgøres af fedt og resten af kulhydrater og proteiner. Bla. derfor har hasselnødder været en del af basiskosten siden stenalderen.


Hasselnødder kan anvendes både i madlavningen og i desserter og kager. Grofthakkede eller malede hasselnødder kan røres til postej eller indgå i en panering af kød eller fisk. Desuden er hasselnødder lækre i salater.


Hasselnødder, der er blevet kedelige og tørre, kan vinde noget ved at blive lagt i vand nogle timer. Hasselnødder kan ristes i ovnen eller på panden, derved fremhæves smagen.


Hasselnød hedder til efternavn avellana og har tilsyneladende været velkendte og gode netop fra Avella - også dengang nødden fik sit latinske artsnavn for flere hundrede år siden.


Nutella består af 13 % hasselnødder og 8½ % kakao, mens nougat består af op til 45 % hasselnødder.


Hasselnødden stammer fra Sydeuropa og Lilleasien, hvor den største dyrkning stadig foregår.


Hasselbusken er kendt overalt i Danmark, Europa og de øvrige verdensdele, men den dyrkes kun meget lidt uden for Europa og Lilleasien.


Hasselnødder hører til blandt de mest energirige frugter på grund af deres fedtindhold. De indeholder en del B-vitaminer og mineralet jern. De indeholder 14 % protein, 8,2 % kostfibre og 54 % fedtstof. Fedtet fordeler sig med ca. 3,8 % mættede, 42,1 % enkeltumættede og 5,7 % flerumættede fedtstoffer.


Friske hasselnødder er gode for fordøjelsen og noget af det bedste mod forstoppelse.


I starten af oktober slipper hasselnødderne haserne og man kan opleve det regner med hasselnødder, hvis man står under en busk og ryster grenene.


Der er mange forskellige dyr, der elsker hasselnødder, så der kan være nærmest krig om dem, hvilket har givet en særlig slags krage sit navn, nøddekrigeren.


Er nødderne allerede faldet ned, bliver de hurtigt spist eller hentet af fx mus, der gemmer dem som vinterforråd. mens de stadig sidder i deres skal på grenene, inden de falder, kan egern gøre stort indhug i de fede, næringsrige nødder.


Med nogle års mellemrum kommer den smukke krage, nøddekrigeren, i stort antal til Danmark. det sker, når frøbesætningen i deres yngleområde har været for ringe, så de ikke har været i stand til at samle tilstrækkelige depoter til vinteren. de nøddekrigere, der kommer fra Sverige og Norge, er af den tyknæbbede slags, der netop har en forkærlighed for hasselnødder og således har fået sit navn.


Man har opdaget, hvordan kragerne har udviklet forskellige teknikker til at få åbnet de hårde skaller på nødderne. et sted så man kragerne havde lært at smide nødderne ud på vejen, så de blev åbnet ved, at bilerne kørte dem over. men det mest geniale var et sted, hvor de kloge fugle var begyndt at smide dem ned i fodgængerovergangene, og når bilerne så stoppede, hoppede de ud på vejen og havde tid til at samle og spise nødderne uden at blive kørt over!!